Jag vill bara säga i korthet att både Churchill och de övriga i det Engelska etablissemanget var bluffmakare av stora mått. Det var krigslister som gick hem. De bluffade för Imperiet. Engelsmännen var mycket mer medvetna om vikten av propaganda. Det som hände vid tiden runt naziperioden var bara en del av en längre planerad period för krossandet av Ryssland och Tyskland.
I det här fallet vore det nog stimulerande för dig att ta del av andra källor än dem som du hittills litat på.
Formeln har jag kommenterat på kommentaren som är klockad kl 17:50.
Den är inget tvisteämne för någon så vitt jag vet.
Men eftersom den kommenterats flera gånger så är det lika bra att jag förklarar bakgrunden. I en vanlig formelsamling för gymnasiet hittar man solarkonstanten I=1.39*10^3 W/m^2 den anger hur intensiv solstrålningen i medeltal är som faller in mot jorden utanför atmosfären. Den totalt absorberade effekten är P=evis*I*pi*Rjord^2 där emissiviteten evis är andelen av den infallande strålningen som absorberas.
Vid jämvikt är P= den totalt utstrålade värmestrålningseffekten från jorden som ges av eir*4pi*Rjord^2*(Tjord/64.805)^4
Där är eir emissiviteten för strålning som typiskt förekommer vid den absoluta temperaturen Tjord.
Den strålningen ligger i det långvågigt infraröda området därför används beteckningen eir
När man sätter likhet mellan dessa båda uttryck kan man lösa ut temperaturen Tjord=280(evis/eir)^0.25
Detta är en första ordningens approximation och den kommer hyfsat nära jordens verkliga medeltemp som ligger ca 7 grader högre dvs ca 287 absolut temp =+14 grader C.
Men beträffande denna din uppfattning om att det skulle räcka med endast nyare data.
Det strider mot vetenskaplig metodik eftersom man inte vet vad som påverkar den hittills samlade datasekvensen. Det enda man kan säga är att det finns max och min-värden inom denna datamängd.
Och en viss tröghet dvs karakteristiska tidmått. Ur det kan man uppskatta sannolikheter för förändringar inom ett givet storleksintervall under en viss tid. Däremot finns ingen säker information som gör att man kan modellera deterministiska samband längre tillbaka i tiden. Om man kunde estimera solinstrålningens intensitet och dessutom molnigheten under 100tals miljoner år oberoende från informationen om temperaturen i olika avlagringar skulle man kanske kunna förbättra analysen men det går väl inte att separera ut såna data så vitt jag vet. Man skulle spekulativt kunna tänka sig att det finns andra himlakroppar som har haft såna egenskaper att det finns data i deras avlagringar som avslöjar solens intensitet över tid så att man fick en oberoende parameter. Men det är väldigt spekulativt. Ingen seriös expert på dataanalys av det här slaget skulle kunna försvara att man plockar ut en mindre del av förloppet. Däremot kan man misstänka att det blir ännu osäkrare om man lyckas samla data lika noga över ännu längre tider. Jag vet inte hur noggranna de allra äldsta data är. Tillråga på allt tillkommer problemet med att det i viss mån handlar om kaotiska samband som rent principiellt försvårar förutsägelser även när man har rikliga data.
↧
Av: Peter Grafström
↧